Het verleden, heden en toekomst van het zaad

In Memoriam

In Memoriam JanWillem Breukink.

JanWillem Breukink, een van de initiatiefnemers van ons nieuwe interactieve museum Sow to Grow, en een van onze Saetluyden, overleed zaterdag 4 januari 2020. Vanaf het begin van de beslissing om het museum Saet & Cruyt te verhuizen van Andijk naar een andere locatie is hij nauw betrokken geweest bij de plannen en de keuze van de mogelijke plekken. De nu gekozen locatie in Enkhuizen had zijn volle steun, alhoewel hij soms droomde van groter en centraler in het land vanwege het belang van de brede aandacht voor het werk in de sector plantenveredeling.
Het doel van het museum om publiciteit van het vak plantenveredeling te geven aan het grote publiek, steunde hij daarom ten volle. Praten over het vak en uitleggen hoe belangrijk dit is voor de wereldvoedselvoorziening zag hij als een missie.

JanWillem startte in 1973 zijn carrière bij het zaadbedrijf Royal Sluis in Enkhuizen.
Hier werkte hij in verschillende commerciële functies en stond hij mede aan de wieg van het bedrijf Incotec, dat in 1968 al was ’ontkiemd’ als researchafdeling binnen Royal Sluis. Het pilleren en andere door Incotec ontwikkelde technieken, zoals priming en thermocure behandelingen worden een groot succes. In 1989 wordt Incotec een aparte BV binnen Royal Sluis, met JanWillem als directeur. Over de hele wereld worden vestigingen geopend.
De management buy-out van Incotec die in 2001 plaatsvond samen met 10 andere medewerkers en geleid werd door JanWillem, was een riskante onderneming en door de hele sector bewonderd. Het resultaat werd een sterk groeiend bedrijf met een leidende marktpositie in de hele wereld.
De combinatie van zijn volhardende sterke visie en zijn aimabele persoonlijkheid, naar wie dan ook, heeft daar zeker toe bijgedragen.

In zijn positie als Algemeen Directeur van Incotec heeft hij de ontwikkelingen bij Sow to Grow altijd sterk gepromoot en voorzien van materiële en financiële steun. En vanuit zijn talloze belangrijke posities in de sector, zoals voorzitter van Seed Valley, lid van het Topteam Tuinbouw en Uitgangsmaterialen, bestuursposities binnen de ESA en ISF, bestuurslid van Greenpoort Noord Holland en andere, heeft hij altijd een zeer nuttige en stimulerende input gegeven aan de ontwikkelingen van Saet&Cruyt en Sow to Grow.
Ook bij de nieuwe ontwikkeling van de demotuin ‘de Garden’ bij de ingang van de stad Enkhuizen, was hij betrokken en had dit zijn volle steun.

Wij zullen zijn inbreng, vakkundige adviezen en persoonlijkheid daarom ook node missen.
Henk van Wielink, voorzitter. 

  • Bejo-logo-FC-MWS.jpg
  • de_groot_en_slot.jpg
  • EnzaZaden.jpg
  • Hazera logo2.jpg
  • logo-HEE-v2-zwart-online75.jpg
  • incotec.jpg
  • zwaan.jpg
  • syngenta.jpg