Het verleden, heden en toekomst van het zaad

In Memoriam

In Memoriam Nanne Pieter Groot (1925-2019)

Nanne Piet was kleinzoon van één van de oprichters van Sluis & Groot. Na de oorlog ging hij aan het werk in de zaak en leerde het vak vanuit de praktijk en vooral van zijn vader, die de bijnaam droeg: “Bloemen” Nanne. Daarbij hoorden ook stages in St-Remy en Californië. Hij werd als opvolger van zijn vader verantwoordelijk voor Productie en Research van Bloemzaden.

Nanne Piet was geen man van de voorgrond. Liever zorgde hij ervoor dat de Verkoop de juiste producten en middelen kreeg om de markt te veroveren. Hij wist wat nodig was om meer greep te krijgen op de bloemzaadmarkt: een goed product, de juiste rassen. Hij was verrukt over de eerste F1 hybride viool, Sunny Boy.

Hij wist wat hij wilde en koos de beste mensen om samen de doelen (ook) op de lange termijn te bereiken. Hij schroomde niet om daarvoor in Indonesië een bedrijf, ‘Bibit Baru’, op te richten om jaarrond te kunnen blijven voorzien in de nodige producten. Het werd een succes.

Het was plezierig met Nanne Piet samen te werken. Zijn bescheidenheid zat hem niet in de weg. Ook al was hij de baas, hij speelde nooit de baas. Hij liet iedereen in zijn waarde, maakte gebruik van de talenten van zijn mensen en kwam voor ze op.  

Via Saet en Cruyt bleef na zijn pensionering de band met het zaad en de zaadwereld. Hij volgde tot het laatste toe met belangstelling de ontwikkelingen naar ‘Sow to Grow’. Hij was erg blij met de vestiging ervan in Enkhuizen. De plaats waar zijn voorouders ooit een bedrijf vestigden dat wereldfaam zou verwerven mede dankzij de visie en inzet van Nanne Piet.  Een harde werker met veel menselijkheid.

We verliezen in hem een echte ‘zaadman’. En ook voor hem geldt:

De Bloem vergaet, maar ’t is om ‘t Saet.

Hij ruste in vrede.

Henc Valkema

  • Bejo-logo-FC-MWS.jpg
  • de_groot_en_slot.jpg
  • EnzaZaden.jpg
  • Hazera logo2.jpg
  • logo-HEE-v2-zwart-online75.jpg
  • incotec.jpg
  • zwaan.jpg
  • syngenta.jpg