Het verleden, heden en toekomst van het zaad

In Memoriam

In memoriam Jan Veldhuijzen van Zanten

Dinsdag 10 november 2020 is in zijn woonplaats Bergen de heer Jan Veldhuijzen van Zanten overleden op de leeftijd van  93 jaar.

Jan was mede-initiatiefnemer en mede-oprichter van het “Nationaal Museum Saet & Cruyt” dat in 1986 is geopend in Andijk.  
Het bericht van dit overlijden doet verdriet. Hij was een innemend mens die altijd voor alles en iedereen belangstelling had.

Jan kwam, na in de tweede wereldoorlog zijn HBS diploma gehaald te hebben, met een omweg via de bollenstreek, in het familiebedrijf Sluis & Groot. Waar bij zijn aantreden ruimschoots senioriteit voorhanden was werd hij opgeleid als allround seedsman. Waar zijn broer Jasper (overleden in 2018), in het bedrijf de afslag onderzoek/veredeling nam, ging Jan voor de commercie. Daar heeft hij het bedrijf met passie gediend en velen opgeleid die aan hem ongetwijfeld de beste herinneringen zullen bewaren. Sluis & Groot met haar roots in zgn 'vrije rassen' en handel onderkende het belang van veredeling met een eigen assortiment en maakte de keus om daar voluit op in te zetten. 

Jan zette ook zijn schouders onder het INPLA fonds om de veredeling een boost te geven
Met de overname van Pannevis werd een positie in de glasgewassen verworven en de internationale overname, nog niet eerder vertoond, van destijds les Graines Caillard verraste het zaadvak. De combinatie van naast groentegewassen en sierteelt vermeerderd uit zaad was een strategische keuze en is tot vandaag bij de rechtsopvolger(s) gehandhaafd.
De overname door Sandoz, inmiddels 40 jaar geleden, was een verrassing, maar ook een ticket voor continuïteit voor het bedrijf en haar toegewijde medewerkers.
Zijn inzet voor de publieke kant van ons vak is van grote betekenis geweest. Hij was ook actief in vele besturen waar onder het bestuur van NAKG en de branche organisatie, nu Plantum genaamd, en in het pionieren in de Commissie Toelating Groenterassen. Zijn  belangstelling en inzet was tuinbouw breed en na zijn pensionering op 60-jarige leeftijd pakte hij een hoofdrol op bij de bloembollen als voorzitter van de KAVB. Ook in maatschappelijk opzicht kon men op Jan rekenen. De Hortus bulborum in Limmen, gerund door vrienden van het leven, is zijn geesteskind.
Ook ons eigen Museum Sow to Grow, de voortzetting van het Museum Saet & Cruyt, kon op zijn warme belangstelling rekenen in alle vormen en hij voelde zich betrokken bij de nieuwe opzet van het museum.
Jan was een waardig lid van, wat na de oprichting van Saet & Cruyt is geworden: Het Genootschap van Saetluyden, dat al die jaren over het voortbestaan van het museum heeft gewaakt en ook materieel heeft geholpen bij het ontstaan van Sow to Grow.
Nog vorig jaar tijdens een bijeenkomst sprak Jan de woorden: “Sow to Grow mag nooit meer weg. Het vertelt precies het goede verhaal van onze sector”.

Een groot man is heengegaan. Wij bewaren aan Jan de beste herinneringen en leven mee met zijn gezin om dit verlies een plek te geven.
Bestuur Saet & Cruyt 

  • Bejo-logo-FC-MWS.jpg
  • de_groot_en_slot.jpg
  • EnzaZaden.jpg
  • Hazera logo2.jpg
  • logo-HEE-v2-zwart-online75.jpg
  • incotec.jpg
  • zwaan.jpg
  • syngenta.jpg