Het verleden, heden en toekomst van het zaad

Nieuws

27-08-15
Marco Binnendijk

Bezoek aan het Boerhaave museum van de WerkCie.

Een delegatie van het Saet en Cruijt museum - 7 man sterk - was 27 Augustus in het Boerhaave museum in Leiden. Nadat dit bezoek al ettelijke keren verplaatst was, lukte het dan toch.

Aanleiding voor het bezoek was o.a. het uitlenen van onze gipsmodellen voor de tentoonstelling "Foodtopia". Deze tentoonstelling is verlengd tot januari 2016.

Door conservator Mieneke te Hennepe werden we allerhartelijkst ontvangen, waarna ze ons rondleidde door de permanente tentoonstelling en "Foodtopia". Bijzonder interessant was het Anatomisch Theater waarin de geschiedenis van de wetenschap en de geneeskunde en de ontwikkeling van de kennis van de menselijke anatomie op spectaculaire wijze getoond wordt. Rond dit theater was een rariteitenkabinet opgebouwd, waarin we o.a. een aantal modellen van bloemen zagen, die ook in de tentoonstelling "Creatieve Zaadtechnieken" staan.

Zij vertelde tevens dat de indeling van de permanente tentoonstelling op de schop gaat en wordt aangepast aan de eisen van nu. Dit gaat gebeuren in de winter en een groot gedeelte van 2016.


s'Middags kregen we een rondleiding in het depot aan de Raamsteeg in Leiden. Het monumentale gebouw is tussen 1900 en 1911 gebouwd als depot voor het Rijksmuseum van Natuurlijke Historie dat daar nooit gerealiseerd is. Nu zijn de collecties van het Museum voor Oudheden , Naturalis en Museum Boerhaave erin gevestigd.

Daar werden we rondgeleid door de restaurator Paul Steenhorst die ons boeiend vertelde over de indrukwekkende verzameling van o.a. microscopen. In totaal bezit het museum 40.000 objecten. Tevens toonde hij ons het goed geoutilleerde restauratie atelier en bood aan dat we contact op konden nemen als we kleine restauratie werkzaamheden hadden.

Na een uitleg over de database en beeldbank door Maaike van Rossum verantwoordelijk voor het documentatiesysteem vertrokken we om ca. 16.30 huiswaarts. Op de terugreis werden we weer eens geconfronteerd met de ergernis van een ellenlange file, waarvan wij als gepensioneerden (gelukkig) het bestaan niet meer kenden.

Al met al een heel geslaagde en interessante excursie.

Referenties:
22-01-15: Gipsmodellen uitgeleend aan Foodtopia 
27-01-15: Gipsmodellen uitgeleend  
01-08-15: Foodtopia verlengd tot 1 januari 2016 

  • Bejo-logo-FC-MWS.jpg
  • de_groot_en_slot.jpg
  • EnzaZaden.jpg
  • Hazera logo2.jpg
  • logo-HEE-v2-zwart-online75.jpg
  • incotec.jpg
  • zwaan.jpg
  • syngenta.jpg