Het verleden, heden en toekomst van het zaad

Nieuws

Saet & Cruyt verhuist naar Enkhuizen
Andijker zaadmuseum wil verder als ’Seed Experience’ in Zuiderzeemuseum 

Bron: Noord Hollands Dagblad 25-02-2015
Door Paul Gutter

ANDIJK - Het nationaal museum Saet & Cruyt in Andijk hoopt binnen enkele jaren te verhuizen naar een nieuw gebouw in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.

Hier wil het museum onder de internationale naam Seed Experience een breder publiek uit binnen- en buitenland interesseren voor geschiedenis, heden en toekomst van de teelt en handel in groente- en bloemzaden.

Saet & Cruyt is al sinds de jaren zeventig gevestigd in het voormalige poldergemaal Het Grootslag aan de Dijkweg, samen met het poldermuseum. ,,Ons bestuur is al een tijdje op zoek naar een beter gesitueerde plek om meer publiek te trekken’’, zegt voorzitter Henk van Wielink. ,,We hebben niks tegen Andijk, zeker niet gezien het verleden en de betekenis van deze plek voor de zaadsector. Maar het Zuiderzeemuseum is een mooiere locatie om meer bekendheid te geven aan de hightech inhoud van de zaadbusiness. De behoefte om die kant meer te laten zien, is er ook bij heel veel bedrijven. Zij juichen dit plan toe.’’

Al sinds 2011 zijn de beide musea hierover met elkaar in gesprek en er zijn volgens Van Wielink in de tussenliggende tijd al veel concrete stappen gezet. Het streven is nu om binnen enkele jaren nieuwbouw te plegen in het Zuiderzeemuseum, op een plek dichtbij de nieuwe attractie Waterwerken waar het Zuiderzeemuseum momenteel druk mee bezig is. Hiervoor is een bedrag nodig tussen de 1,1 en 1,4 miljoen euro.

'Meer aandacht heden en toekomst van zaad'

De beoogde nieuwe naam Seed Experience laat aan duidelijkheid niets te wensen over, Na de verhuizing naar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen- als het meezit in het voorjaar van 2017- wil het nationaal museum Saet & Cruyt meer de nadruk leggen op heden en toekomst van het zaad. ,,En dan vooral de belangrijke rol die West-Friesland als toonaangevende bakermat speelt in de wereldwijde voedselketen'; zegt voorzitter Henk van Wielink.  Om ook nieuwe technologie te kunnen laten zien, zal het niet mogelijk zijn om de volledige historische collectie van zo'n 8.000 historische voorwerpen te tonen. ,,Maar dat lukt ons nu ook al niet. We streven naar een intelligente en interessante combinatie van oud en nieuw. Daarnaast willen we ook voorwerpen beschikbaar stellen aan andere musea." Van Wielink sluit niet uit dat een deel van de collectie te zien blijft in het poldermuseum. ,,Zij Zijn op de hoogte, van ons voornemen om weg te gaan en denken zelf ook na over hoe zij op langere termijn invulling kunnen geven aan de rest van het gebouw. Een onderdeel van wat zich allemaal afspeelt in de polder is daarbij natuurlijk nog steeds het zaad.” In Enkhuizen krijgt de moderne zaadindustrie de ruimte om meer bekendheid te geven aan wat zij doen. Doel is om zo ook meer jongeren te motiveren voor een carrière in die richting. ,,Dat is de hoofdreden om naar het Zuiderzeemuseum te verhuizen, er komt daar veel jeugd.” Veel binnen- en zelfs buitenlandse zaadbedrijven zijn dan ook bereid om de verhuizing financieel te ondersteunen. Een belangrijk deel van de benodigde 1,1 tot 1,4 miljoen euro moet op die manier op tafel komen. ,,Maar we zijn er nog niet. De komende tijd zullen meer fondsen geworven moeten worden." In april, bij de opening van het nieuwe museumseizoen zal het bestuur de plannen verder ontvouwen.

Link naar het originele artikel:
href="http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/enkhuizen-westfriesland/article27321443.ece/Saet-Cruyt-van-Andijk-naar-Enkhuizen_?lref=SL_3" target="_blank">http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/enkhuizen-westfriesland/article27321443.ece/Saet-Cruyt-van-Andijk-naar-Enkhuizen_?lref=SL_3

  • Bejo-logo-FC-MWS.jpg
  • de_groot_en_slot.jpg
  • EnzaZaden.jpg
  • Hazera logo2.jpg
  • logo-HEE-v2-zwart-online75.jpg
  • incotec.jpg
  • zwaan.jpg
  • syngenta.jpg