Het verleden, heden en toekomst van het zaad

Collectie

09-03-15

23 oktober 2014

Achtergrond informatie over Corn's Pak
Bron: Lunteren Nieuws

www.lunteren.com/nl/Nieuws/Lunteren/Nabijna90jaarsluitCornsPakZaadhandel

Nog een paar weken en dan sluit Brand-Jan Pak de zaadhandel in het karakteristieke pandje in het centrum van Lunteren. Na 87 jaar komt er dan een einde aan Corn’s Pak Zaadhandel.
Nog steeds kwamen en komen er klanten die van generatie op generatie er zaad en aanverwante producten kochten. Vrijdag 1 augustus sluiten de deuren voorgoed.
Al jong ging Corn Pak, de grootvader van de huidige eigenaar Brand-Jan, met zaad de boer op. Vanuit de woning, Villa Zonneschijn, gaat hij op de fiets langs de klanten. De villa stond aan de Reigerlaan of Engweg, de plek is niet precies bekend.

Na_bijna_90_jaar_sluit_Corns_Pak_Zaadhandel
Het pand aan de Dorpsstraat 105 in de oorspronkelijke staat (ong. 1935). Links de winkel van de Scheveningschse Vischhandel, met rechts de garage autobedrijf Deijs.

In 1927 verhuist Corn Pak naar de Lindelaan (nu Dingerlaan). Daar op nr. 4 start de winkel, van waaruit de zaadhandel zich ontwikkelde. Het was hard werken in de crisistijd van de jaren 1930. Na de oorlog nam vader Henk Pak de zaadhandel over. De naam ‘Corn’s Pak Zaadhandel’ was tot ver in de omtrek van Lunteren vertrouwd.
Vanuit de loods bij het station, betrokken in 1952, floreerde de zaadhandel.
In deze naoorlogse periode werkten er agenten die het zaad verkochten.
Bestellingen werden in Lunteren klaar gemaakt en verzonden door het gehele land.
Een begrip

Na_bijna_90_jaar_sluit_Corns_Pak_Zaadhandel_2
Een familiefoto uit 1967 in het net nieuw betrokken pand aan de Dorpsstraat 105. Vader en moeder Pak met de zonen: Kees, Brand-Jan, Johan en Henk.

Het bedrijf verhuisde in 1967 naar de Dorpsstraat 105. In het voormalige ‘Atep’ speelgoedwinkeltje begon een nieuwe fase van Corn’s Pak Zaadhandel. In het centrum groeide de winkel verder.
In 1985 neemt de huidige eigenaar Brand-Jan Pak de zaadhandel over. Inmiddels zijn er ook aanverwante artikelen in de winkel te koop. Nog steeds is de winkel een begrip.
‘Het is de moderne tijd …’, zong Wim Sonneveld al. De tijd heeft ook ‘Corn’s Pak Zaadhandel’ ingehaald. Opvolging is er niet en Brand-Jan wil het rustiger aan gaan doen.
Vanaf maandag 16 juni tot vrijdag 1 augustus gaat alles de deur uit. Een stuk Lunterse historie houdt dan op te bestaan. Het is dan nog alleen historie geworden.

Er zijn natuurlijk wel honderden aanwinsten.
Ga naar BEELDBANK

  • Bejo-logo-FC-MWS.jpg
  • de_groot_en_slot.jpg
  • EnzaZaden.jpg
  • Hazera logo2.jpg
  • logo-HEE-v2-zwart-online75.jpg
  • incotec.jpg
  • zwaan.jpg
  • syngenta.jpg