Het verleden, heden en toekomst van het zaad

Collectie

Beeldbanken Nationaal Museum Saet & Cruyt

Het Nationaal Museum Saet & Cruyt is opgericht om de voorwerpen en historie van het tuinzaadvak te behouden.
Vrijwel alle groenten en veel eenjarige zomerbloemen worden uit zaad geteeld. Hoewel het vak internationaal is, wordt in het Nationaal Museum Saet & Cruyt voornamelijk het Nederlandse tuinzaadvak belicht.
Mais en granen vallen onder de landbouwzaden en zijn niet opgenomen in het museum.

BEELDBANK

De algemene museum collectie
De algemene collectie omvat o.a. gebruiksvoorwerpen, modellen, informatieborden, zakjes, zaden en machines uit de zaadteelt, keuring en verkoop van tuinzaden. Het museum bevat naast oude ook eigentijdse voorwerpen uit het zaadvak.
De museum beeldbank
Omvat foto’s van groenten en bloemen uit zaad, van plantenteelt en zaadteelt, van veredeling en bestuiving, van zaadschoning en bewerking. Verder zijn er foto’s van bedrijven en personen uit het zaadvak.
De gipsmodellen collectie
Van diverse groentenrassen uit de Nederlandse rassenlijst zijn gipsmodellen gemaakt. Elk model werd gebruikt als vergelijking voor de rasechtheid van het geteelde ras. Het model werd ook gebruikt als vergelijking met nieuwe rassen, die aangeboden werden voor kwekersrecht.
De gipsmodellen zijn afkomstig van het voormalige Instituut voor Veredeling van Tuinbouwgewassen (I.V.T.) uit de periode 1946-1960.
Kwekersrecht beschermt het eigendomsrecht en geeft het recht om het zaad van het ras in de handel te brengen.
De aquarellen collectie
Van diverse groentenrassen uit de Nederlandse rassenlijst zijn aquarellen gemaakt. Elke aquarel werd gebruikt als vergelijking voor de rasechtheid van het geteelde ras. De aquarellen werden ook gebruikt als vergelijking met nieuwe rassen, die aangeboden werden voor kwekersrecht.
De aquarellen zijn afkomstig van het voormalige Instituut voor Veredeling van Tuinbouwgewassen (I.V.T.) uit de periode 1946-1960.
Kwekersrecht beschermt het eigendomsrecht en geeft het recht om het zaad van het ras in de handel te brengen.
De bibliotheek collectie
Omvat boeken en tijdschriften o.a. over zaadteelt, veredeling, keuring en wetgeving. Daarnaast zijn er b.v. oude veldboeken, rekeningen en jubileumboeken van verdwenen en nog bestaande bedrijven.

BEELDBANK

  • Bejo-logo-FC-MWS.jpg
  • de_groot_en_slot.jpg
  • EnzaZaden.jpg
  • Hazera logo2.jpg
  • logo-HEE-v2-zwart-online75.jpg
  • incotec.jpg
  • zwaan.jpg
  • syngenta.jpg