Het verleden, heden en toekomst van het zaad

In Memoriam

In Memoriam

Op zaterdag 12 augustus overleed Dick Barten, na een kort ziekbed en twee dagen voor zijn 92ste verjaardag. De voorbereidingen voor zijn verjaardag waren gaande. Het Noord Hollands dagblad kopte ‘Het boek klapt dicht’, verwijzend naar de reeks boeken die Dick na zijn pensionering produceerde. Het vijftiende boek, nipt gereed, werd op 18 augustus na de uitvaart in de prachtige en hem zo dierbare Allemanskerk in Oudkarspel uitgereikt.

Wij nemen afscheid, zo stelde dominee Rob Basten, in de christelijke traditie. Zo vertrouwd voor Dick. Tijdens de afscheidsdienst verzorgde de organist-opvolger Caroline Schaap de muzikale begeleiding, puttend uit de kast met orgelmuziek naast het orgel waaronder ook eigen werk van Dick, voor vrienden en voor hen die hem lief waren.

We wisten het wel maar toch maakte het indruk, de veelzijdigheid van Dick tot je te laten doordringen.

Dick had een heel goed verstand maar op het gymnasium stak tuberculose een spaak in het wiel waardoor hij voor twee jaar in een tuinhuisje belandde. Van de ziekte hersteld besloot hij bij Jacob Jong in het zaadvak te gaan. Daar was hij op zijn plek. Zijn boek ‘In goeie aarde’ verhaalt in een verbazingwekkende detaillering over zijn belevenissen in het zaadvak. Met zijn echtgenote Maartje van wie hij zielsveel hield, vormde hij naast het gezin ook in zakelijk opzicht op de vele buitenlandse reizen een tweespan. Dick diende en leidde het Langelijker bedrijf Jong met vakmanschap, passie, humor en een mildheid die hem bij zovelen geliefd maakte. Hij leidde Jacob Jong in een rechte lijn naar wat het wilde zijn: leverancier van toprassen en topkwaliteit zaden van vollegrondsgroenten. De fusie van Jacob Jong met het Warmenhuizer zaadbedrijf Beemsterboer was voor het bedrijf en haar medewerkers de beste keuze. Bejo maakt deel uit van de absolute top van familiebedrijven in de groentezaadsector.

Dick Barten excelleerde in zijn vak, met een ongekend (ook internationaal) netwerk, zijn talenkennis (hij sprak naast de moderne talen ook vloeiend Italiaans) met daarnaast nog zijn vele, vele functies in het belang van de sector waarbij je je soms afvraagt ‘Hoe kreeg hij dat allemaal voor elkaar?’ Het is echter maar een kant van zijn persoon. Velen hebben van de inzichten en wijsheid van Dick mogen profiteren. En zullen dat niet vergeten. Zijn andere kant is zijn ongeëvenaard aantal functies en rollen in maatschappelijk opzicht. Dat is niet onopgemerkt gebleven blijkens tal van aan hem toegekende onderscheidingen, waaronder ridder in de Orde van Oranje Nassau. En tenslotte een indrukwekkende reeks publicaties, waaronder zijn boeken.

Na zijn pensionering ging Dick muziekwetenschappen studeren. Hij bewoog zich moeiteloos tussen studenten niet half zo oud als hij. Hij studeerde af, hoe passend, met de scriptie ‘Het muziekleven in de Langedijker dorpen’. Het orgel was zijn absoluut favoriete instrument en heeft hij met veel liefde, ook thuis, intensief bespeeld. In de grote kerk in Schagen kon men elke zondag op hem rekenen.

In alle bescheidenheid voegen wij aan dit indrukwekkend curriculum Dick’s inzet toe, van het begin af, voor Saet & Cruyt en nu Sow to grow, Wij zijn aan Dick, deel uitmakend van de drie zeer betrokken Bejo-families, veel dank verschuldigd. Zonder hem en hen zou Sow to grow niet zijn wat zij nu is.

Wij hebben, verdrietig maar ook in dankbaarheid was het algemene gevoel bij de uitvaart, afscheid genomen van een ongekend getalenteerd en beminnelijk mens. Zijn nagedachtenis, zo sprak dominee Basten bij Dick’s laatste rustplaats naast de Allemanskerk, is nu aan ons toevertrouwd. Die is in goede handen. Dick blijft als dierbare vriend en vakgenoot voor altijd in onze herinnering. Moge hij rusten in vrede.

Nico Koomen
Saet & Cruyt/Sow to Grow

  • Bejo-logo-FC-MWS.jpg
  • de_groot_en_slot.jpg
  • EnzaZaden.jpg
  • Hazera logo2.jpg
  • logo-HEE-v2-zwart-online75.jpg
  • incotec.jpg
  • zwaan.jpg
  • syngenta.jpg