Het verleden, heden en toekomst van het zaad

Tentoonstelling

Streekeigen Groenterassen Wereldwijd

De tentoonstelling wordt verlengd tot en met 30 oktober 2016

Klik hier om het affiche te downloaden

Electro      Streekeigen Groenterassen Wereldwijd.

Het museum Saet & Cruyt in het Poldermuseum aan de Dijkweg 319 te Andijk opent vanaf zondag 1 mei voor de vele zaadenthousiasten en andere geïnteresseerde bezoekers de deel-tentoonstelling ‘Streekeigen groenterassen Wereldwijd’. Deze tentoonstelling loopt tot en met zondag 28 augustus wordt verlengd tot 9 september 2016.
In de 19de eeuw en vroeger werd het zaad voor het volgende seizoen vaak zelf door de tuinder op zijn eigen land opgekweekt. De één was daar zeer bedreven in en de ander minder. De betere zaad producent deed dat door in zijn bestaande populatie van planten een positieve selectie te maken in de hoop dat de nakomelingen ook beter zouden zijn. Door dit proces veelvuldig te herhalen en door een consequent doorgevoerde positieve selectie, slaagde de betere zaadproducent om een ras voor zich zelf te maken. Zo zeer zelfs dat het nieuwe geselecteerde groente ras genoemd werd naar de streek waar het vandaan kwam. Een voorbeeld is het witte kool ras genaamd ‘Roem van Enkhuizen’, bijna wereldwijd bekend als ‘Glorie of Enkhuizen’. Dit proces heeft wereldwijd plaatsgevonden. Het museum Saet & Cruyt toont vele voorbeelden van ook vaak vergeten groenterassen die zo streekgebonden waren, op een speelse en instructieve manier. Probeer de recepten van onbekende groenten!
De vele medewerkers van het museum nodigen u dan ook van harte uit om deze expositie te bezoeken.
Meer informatie is te vinden op onze website; www.saetencruyt.nl
Het museum is vanaf 1 mei tot 28 september elke donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 14.00 uur tot 17.00 uur geopend.

Klik hier om deze kaart te downloaden.
  • Bejo-logo-FC-MWS.jpg
  • de_groot_en_slot.jpg
  • EnzaZaden.jpg
  • Hazera logo2.jpg
  • logo-HEE-v2-zwart-online75.jpg
  • incotec.jpg
  • zwaan.jpg
  • syngenta.jpg